Vi misser omvendt fodlænke: Det er fjollet

Vi misser omvendt fodlænke: Det er fjollet

I dag vedtager Folketinget den omvendte fodlænke, som SF stillede forslag om i 2023.

Fodlænken skal hjælpe ofre for partnervold og stalking. For når gerningsmanden bærer den, vil den alarmere myndighederne tids nok til, at offeret kan nå i sikkerhed inden han når frem.

I 2021 blev en kvinde nemlig skudt af sin ekspartner for øjnene af sine to børn. Da hun åbnede døren, var det for sent – selvom hun havde en overfaldsalarm, som dokumenterede det hele.

– Det her er så vigtigt for at ofrene for partnervold og stalking ikke skal gå og frygte, at de pludselig står ansigt til ansigt med deres plageånd. De får hverdagen tilbage, fordi gerningsmanden ikke uset kan snige sig ind på dem. Og det er det effektive middel, vi har manglet til at håndhæve et tilhold, fordi vi ser, at nogle gerningsmænd bryder dem gang på gang, siger SF’s retsordfører Karina Lorentzen.

Men Karina Lorentzen har også hårde ord til overs for regeringens lovforslag, der kun laver en forsøgsordning i tre politikredse – Københavns, Nordsjællands og Københavns Vestegns Politi. Og altså ikke i hverken Sydøstjyllands eller Syd- og Sønderjyllands Politikreds.

Hun har stillet ændringsforslag om at gøre ordningen landsdækkende, men det har regeringen stemt ned ved andenbehandlingen.

– Jeg forstår ikke, hvorfor postnummeret skal definere din tryghed. Ordningen har fungeret i Norge siden 2013, og den er velafprøvet. Det bør være de mest truede ofre, der får fodlænkebeskyttelsen, siger hun.

Karina Lorentzen henviser til en sag fra Varde, hvor offeret med kommunens og politiets hjælp er gået under jorden som en sag, der er oplagt til fodlænken. Hun har været både bortført og udsat for partnervold. Men offeret her vil ikke komme i betragtning, da Syd og Sønderjyllands politikreds ikke er omfattet af ordningen.