Vi arbejder trods sygdom: Ekspert advarer

Vi arbejder trods sygdom: Ekspert advarer

Hver anden dansker fortsætter med at arbejde, selvom de føler sig syge, og særligt borgere i Region Syddanmark gør det.

Det viser en ny, nordisk helbredsrapport gennemført blandt 1.065 danskere af analysebureauet Verian for If, Nordens største forsikringsselskab.

“Man bør ikke arbejde, når man er syg. Arbejde under sygdom kan både have konsekvenser for den enkelte og arbejdspladsen, og derfor er det et problem, at så mange danskere arbejder trods sygdom,” siger Kristina Ström Olsson, sundhedsstrateg hos If.

51 procent af de adspurgte danskere svarer i undersøgelsen, at de arbejder, selvom de er syge. 24 procent tilkendegiver, at de møder fysisk op på arbejdspladsen under sygdom, mens 12 procent arbejder hjemmefra. 15 procent svarer, at det varierer, om de møder ind på arbejdspladsen eller arbejder hjemmefra under sygdom.

Kun 39 procent vælger at lade arbejdet ligge, når de er syge, mens ti procent ikke svarer på, om de fortsætter med at arbejde under sygdom.

“Man risikerer at smitte sine kolleger, hvis man tager på arbejde, når man er syg. Der er også risiko for, at man forlænger sin sygdomsperiode, da kroppen ikke får den nødvendige restitution. Det gælder især stressrelateret sygdom. Her er det vigtigt at give plads til restitution, så stressen ikke sætter sig fast i kroppen,” siger Kristina Ström Olsson og tilføjer:

“Arbejde under sygdom kan også bidrage til en usund kultur på arbejdspladsen, for det er med til at skabe en forestilling blandt kolleger om, at det er normalt at arbejde under sygdom. Det er selvsagt uhensigtsmæssigt.”

De gør det mest
Det er især borgere fra Region Syddanmark, der arbejder, selvom de er syge. 60 procent af de adspurgte fra Region Syddanmark svarer, at de arbejder trods sygdom, mens det er 54 procent i Region Hovedstaden. I de andre tre regioner er det under halvdelen af de adspurgte, der tilkendegiver, at de arbejder trods sygdom.

Ifølge Kristina Ström Olsson kan der være flere årsager til, at mange danskere arbejder under sygdom. Det kan skyldes, at de er bekymrede for at komme bagud med deres opgaver, eller at de frygter sanktioner fra arbejdspladsens side, hvis de melder sig syge.

“Ledelsen bør naturligvis sikre, at det er acceptabelt at tage en sygedag, og at arbejdsopgaverne bliver løst, selvom en medarbejder må melde sig syg. Det kan være en fordel at have klare retningslinjer om, at det er acceptabelt at melde sig syg, så der ikke opstår tvivl blandt medarbejderne,” siger sundhedsstrategen.