Langt de fleste børn og unge nyder festugen i godt selskab og med masser af gode oplevelser. Men det ses også, at nogle møder op uden støtte eller følgeskab fra voksne – og i enkelte tilfælde uden helt at kunne håndtere rammerne selv. Det nye samarbejde rækker derfor hånden ud til forældrene med fem gode festugeråd: Der er brug for nærvær, tydelige aftaler og trygge rammer, så de unge ikke står alene.
“Festugen er for hele byen – også for de unge. Og det er fantastisk at opleve deres energi og glæde. Men det er vigtigt, at de ikke står alene i det. Forældre kan gøre en kæmpe forskel – både før, under og efter festen – og derfor har vi i fællesskab lavet fem konkrete råd, der gør det nemt at tage del i det ansvar,” siger Kirsten Bisgaard Kirchner, eventchef i Esbjerg Kommune.
Et fælles ansvar – særligt i overgangen fra 7. til 8. klasse
Den nyeste Ungeprofil for Esbjerg Kommune viser et markant spring i antallet af unge, der får lov til at drikke alkohol fra 7. til 8. klasse. Mens 38 % af de unge i 7. klasse i 2024 måtte drikke alkohol med forældrenes tilladelse, stiger tallet til hele 68 % i 8. klasse. Til sammenligning er tallene på landsplan henholdsvis 33 % og 58 %.
“Mange unge i Esbjerg begynder at drikke tidligere end andre steder i landet. Det er noget, vi som forældre og voksne omkring dem kan være med til at påvirke. Det handler ikke om forbud, men om at være tættere på – både i aftalerne hjemmefra og fysisk til stede, når det sker,” siger Lars Malmkvist, SSP-konsulent i Esbjerg.
Nærvær i gadebilledet – og hjemmefra
For at skabe trygge rammer under festugen vil der som altid være tilstedeværelse af både politi, SSP-konsulenter og Natteravne i bybilledet – særligt på de travle ungeaftener. Men de vigtigste voksne er ofte dem, der kender de unge bedst.
“De fleste unge opfører sig virkelig eksemplarisk, og det skal de have ros for. Men de har brug for at mærke, at de ikke er alene. Når forældre er i nærheden – enten fysisk eller gennem klare aftaler – bliver det lettere at holde fast i de gode valg. Det handler ikke om kontrol, men om i fællesskab at skabe gode minder sammen,” siger Jan Vad fra Syd- og Sønderjyllands Politi.
FAKTABOKS:
5 gode festugeråd til dig som forælder
- Tag ansvar!
Du er den voksne. Hav klare aftaler med dit barn og hjælp til med, at de har det sjovt på en sikker måde. - Tal sammen!
Tal med forældrene til de andre, som dit barn tager til festuge med. Du ved: ”Alle de andre må…” - Tænk over drikkevarerne!
Må dit barn drikke alkohol i forbindelse med festugen, så aftal, hvor meget. Når der er en aftale, vil de fleste forsøge at holde den. - Vær i nærheden!
I stedet for blot at hente og bringe, så tag med. Find en siddeplads omkring Torvet. Så kan du også tale med om oplevelsen i lang tid fremover. - Ingen glas, tak!
Hjælp med at holde Torvet og de tilstødende områder fri for knust glas: Brug de opstillede affaldsstationer.