Fra slutningen af maj til slutningen af september bliver Skolegade omdannet for at skabe mere liv og bedre forhold for både fodgængere, forretningsdrivende og besøgende i området.
Initiativet bygger på ønsker og idéer fra de erhvervsdrivende, borgere og andre aktører i området. Esbjerg Kommune har i marts afholdt to dialogmøder, hvor der blev drøftet alt fra trafiksikkerhed og tilgængelighed til byliv og gadeudtryk. Forsøget, der nu bliver gennemført, er direkte udsprunget af de samtaler.
Udeservering
I forsøgsperioden indsnævres kørebanerne på en delstrækning mellem Torvegade og Englandsgade til en kørebane, og fodgængere kan færdes på det frigjorte kørebaneareal. Det giver mulighed for, at restauratører kan bruge hele fortovet og skabe liv på gaden med udeservering. Her kommer Torvets åbningstider i forhold til udeservering til at gælde i forsøgsperioden.
Mens der kan skrues op for oplevelserne i de lune aftener under åben himmel, skrues der ned for trafikkens tempo. Den anbefalede hastighed sættes ned til 20 km/t, og trafikafviklingen ændres, så gennemkørsel bliver langsommere og mindre attraktiv, mens busser og cykler fortsat kan køre i begge retninger.
I dag må biltrafik ikke svinge ind på Skolegade fra Englandsgade – og samme skiltning med indkørselsforbud for biler og motorcykler vil nu også møde trafikanter fra Kirkegade. Til gengæld vil det fortsat være muligt at køre ind på Skolegade fra Torvegade og svinge til både højre og venstre.
Gadens udseende og funktion bliver altså midlertidigt ændret, men formålet er langsigtet: At afprøve nye måder at skabe et trygt og levende byrum på.
Et samarbejde
Henning Ravn, formand for Plan & Byudviklingsudvalget, understreger, at sommerens ændringer kun kan lykkes, hvis de erhvervsdrivende er med:
Forsøgets rammer er resultatet af en god og åben dialog med dem, der har deres daglige gang i Skolegade. Nu prøver vi nogle af idéerne af i praksis, og samtidig fortsætter vi med at lytte til, hvordan det opleves af besøgende og erhvervsdrivende. Vi vil gerne skabe en midtby, der summer af aktivitet, men som samtidig er tryg og rar at færdes i. Vi tror på, at udviklingen af Esbjerg midtby sker bedst, når vi skaber løsninger sammen.
Han peger på, at forandringerne ligger i naturlig forlængelse af udviklingsplanen for Esbjerg Midtby 2025–2050, hvor netop en levende by og kvalitet i byens rum er centrale mål.
Grundig evaluering
Forsøget understøttes af trafiktællinger og dataindsamling før, under og efter perioden. Efter forsøgsperioden inviteres både erhvervsdrivende og borgere til et offentligt møde, hvor erfaringerne kan deles. Dermed kan kommunen evaluere, hvad der virker, og hvad der bør justeres.