Akut mangel på studieboliger presser unge – Esbjerg kan rammes

Akut mangel på studieboliger presser unge – Esbjerg kan rammes

Der er pres på boligmarkedet i hele landet – og det mærkes også i Esbjerg, som er blandt Danmarks største studiebyer. Det høje antal kvote 2-ansøgninger har nemlig skabt en akut mangel på studieboliger, og det får nu flere unge og deres familier til at reagere.

Den 15. marts udløb fristen for kvote 2-ansøgninger til de videregående uddannelser. Ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet steg antallet af ansøgere med fire procent – til over 56.000. Det er det højeste niveau siden 2021, og det betyder, at jagten på studieboliger allerede er i gang, længe før sommerferien.

Men i byer som Esbjerg, hvor uddannelsesmiljøet er i vækst, overstiger efterspørgslen langt det nuværende boligudbud. Det gør det svært for mange unge at finde et sted at bo til overkommelig pris – og især for dem, der ikke har forældre med økonomien til et forældrekøb.

Ifølge Investering og Studiebolig A/S er interessen for alternative boligformer steget markant. Selskabet tilbyder studieboliger i blandt andet Esbjerg gennem et aktiebaseret system, hvor forældre og bedsteforældre kan investere og samtidig sikre en fast bolig til deres børn eller børnebørn.

– Vi oplever lige nu tre gange så mange tilmeldte til vores informationsmøder som normalt. Mange familier er bekymrede for, om deres unge overhovedet kan finde tag over hovedet, siger selskabets direktør, Bjarke Wolmar.

Med boligpriser, der er steget næsten 9 procent på landsplan siden sidste år, er traditionelt forældrekøb blevet en luksusløsning. Ifølge Wolmar er det nærmest kun bankdirektører, der har råd til at købe en 60 kvadratmeter lejlighed til tre millioner kroner.

I Esbjerg og andre studiebyer er der derfor stor efterspørgsel på mere økonomisk overskuelige løsninger. Og med investeringer fra cirka 140.000 kroner, lover selskabet både lav husleje og tryghed – for både studerende og investorer.